Prawdopodobieństwo że partia wyrobów zostanie zaakceptowana.
Prawdopodobieństwo że partia wyrobów zostanie zaakceptowana.
Z tym zadankiem też mam spory problem:
W statystycznej kontroli jakości partia wyrobów zostaje zaakceptowana jako dobra tylko wtedy, gdy liczba sztuk wadliwych w stosunku do liczebności całej partii nie przekracza pewnej z góry określonej wartości. Przypuśćmy, że w dużej partii wyrobów jest 20% sztuk wadliwych. Pobrano próbę liczącą 20 sztuk. Procedura kontrolna przewiduje zaakceptowanie partii wyrobów tylko wtedy, gdy nie więcej niż 1 sztuka na 20 okaże się wadliwa. Jakie jest prawdopodobieństwo, że partia wyrobów zostanie zaakceptowana?
Ma ktoś jakiś pomysł?
W statystycznej kontroli jakości partia wyrobów zostaje zaakceptowana jako dobra tylko wtedy, gdy liczba sztuk wadliwych w stosunku do liczebności całej partii nie przekracza pewnej z góry określonej wartości. Przypuśćmy, że w dużej partii wyrobów jest 20% sztuk wadliwych. Pobrano próbę liczącą 20 sztuk. Procedura kontrolna przewiduje zaakceptowanie partii wyrobów tylko wtedy, gdy nie więcej niż 1 sztuka na 20 okaże się wadliwa. Jakie jest prawdopodobieństwo, że partia wyrobów zostanie zaakceptowana?
Ma ktoś jakiś pomysł?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Prawdopodobieństwo że partia wyrobów zostanie zaakceptowana.
Znasz (taką mam nadzieję) prawdopodobieństwo wylosowania 1 sztuki dobrej oraz sztuki wadliwej.
Partia zostanie przyjęta jeśli wylosujemy (wśród wziętych 20) 1 wadliwy lub żadnego.
Partia zostanie przyjęta jeśli wylosujemy (wśród wziętych 20) 1 wadliwy lub żadnego.
-
- Użytkownik
- Posty: 231
- Rejestracja: 29 lip 2010, o 00:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 38 razy
Prawdopodobieństwo że partia wyrobów zostanie zaakceptowana.
Nie do końca pamiętam jak takie cuda się liczyło, ale pierwsze co mi przychodzi do głowy to Centralne Twierdzenie Graniczne. Przeczytaj o nim na Internecie.
Prawdopodobieństwo że partia wyrobów zostanie zaakceptowana.
Znam Bernoulliego ale nadal nie wiem jak to zrobić, dopiero zaczynam przygodę z prawdopodobieństwem.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Prawdopodobieństwo że partia wyrobów zostanie zaakceptowana.
Jeśli zaczynasz to za wcześnie na takie zadanie, chociaż z drugiej strony to w zasadzie tylko podstawianie do wzoru - tylko najpierw trzeba o tym poczytać.
Prawdopodobieństwo że partia wyrobów zostanie zaakceptowana.
Mógłby mi ktoś pomóc z tym zadaniem? Proszę..
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Prawdopodobieństwo że partia wyrobów zostanie zaakceptowana.
janusz47 pisze: Z prawa wielkich liczb Bernoullego:
\(\displaystyle{ P(\frac{X_{20}}{20} - 0.2 \leq 0.05 ) = 2\Phi(0.05\sqrt{\frac{20}{0.2\cdot 0.8}} -1 = 2\Phi(0.5590) -1 \approx 2 \cdot 0.7123 -1 = 0.4246}\)
Prawdopodobieństwo że partia wyrobów zostanie zaakceptowana.
Niestety wg odpowiedzi wynik powinien być inny..
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Prawdopodobieństwo że partia wyrobów zostanie zaakceptowana.
To oblicz to (tak podpowiadałem) :
\(\displaystyle{ {20\choose20}0,8^{20}\cdot 0,2^0+{20\choose19}0,8^{19}\cdot 0,2^1}\)
\(\displaystyle{ {20\choose20}0,8^{20}\cdot 0,2^0+{20\choose19}0,8^{19}\cdot 0,2^1}\)
Prawdopodobieństwo że partia wyrobów zostanie zaakceptowana.
Wg moich obliczeń to będzie w przybliżeniu 0.06918 a to niestety również nie zgadza się z wynikiem.;/
-
- Użytkownik
- Posty: 231
- Rejestracja: 29 lip 2010, o 00:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 38 razy
Prawdopodobieństwo że partia wyrobów zostanie zaakceptowana.
Vikinia nie ma opcji, Piasek podał dokładne rozwiązanie. Wynik, który podałaś jest na 100% niedokładny.