prawdopodobienstwo

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
blabla
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 3 lis 2006, o 20:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: majdan

prawdopodobienstwo

Post autor: blabla »

Ze zbioru liczb dwucyfrowych wylosowano jedną liczby. Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia, że wylosowana liczba jest podzielnia przez 3 lub przez 5?
Ogór
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 16 wrz 2006, o 10:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Pomógł: 2 razy

prawdopodobienstwo

Post autor: Ogór »

Ustalamy \(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}}\)

\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=C_{9}^{1}*C_{10}^{1}=90}\)

A-zdarzenia polegające na tym ze wylosujemy liczbe podzielną przez 3 i 5
\(\displaystyle{ A= {15,30,45,60,75,90}}\)

\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=6}\)

\(\displaystyle{ P(A)=\frac{6}{90}=\frac{1}{15}}\)

Moim skromnym zdaniem oczywiscie
Awatar użytkownika
Uzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1137
Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
Podziękował: 94 razy
Pomógł: 139 razy

prawdopodobienstwo

Post autor: Uzo »

blabla pisze:przez 3 lub przez 5
Ogór pisze:przez 3 i 5
Ogór
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 16 wrz 2006, o 10:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Pomógł: 2 razy

prawdopodobienstwo

Post autor: Ogór »

Ustalamy \(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}}\)

\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=C_{9}^{1}*C_{10}^{1}=90}\)

A-zdarzenia polegające na tym ze wylosujemy liczbe podzielną przez 3 lub 5
\(\displaystyle{ A={12,15,18,30,21...99}}\)

\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=30+14-6=38}\)

\(\displaystyle{ P(A)=\frac{38}{90}=\frac{19}{45}}\)

sory za pomyłke ale za to masz rozwiążanie 2 zadań
ODPOWIEDZ