Mamy 100 kul w tym 2 białe, jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej w trzech próbach (wylosowane kule nie wracają do urny). Zrobiłem to w następujący sposób:
\(\displaystyle{ \frac{2}{100} + ( \frac{98}{100}) ( \frac{2}{99}) + ( \frac{98}{100}) ( \frac{97}{99}) ( \frac{2}{98}) \approx 5,94 \%}\)
oraz:
\(\displaystyle{ C(2,98)=4753}\)
\(\displaystyle{ 4753*2=9506}\)
\(\displaystyle{ C(3,100)=161700}\)
\(\displaystyle{ \frac{9506}{161700} \approx 5,88 \%}\)
Dlaczego te wyniki są od siebie różne? Gdzie jest błąd?
Wylosowanie 3kul ze 100
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wylosowanie 3kul ze 100
b - prawdopodobieństwo wylosowania białej
c - czarnej
Dokładnie jedna biała to wylosowanie :
(b i c i c) lub (c i b i c) lub (c i c i b)
Ps. Nie zaokrąglaj wyników - nie pozwolono na to w treści.
c - czarnej
Dokładnie jedna biała to wylosowanie :
(b i c i c) lub (c i b i c) lub (c i c i b)
Ps. Nie zaokrąglaj wyników - nie pozwolono na to w treści.
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 25 sie 2010, o 12:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Wylosowanie 3kul ze 100
Dzięki już rozumiem.
\(\displaystyle{ ( \frac{2}{100} )( \frac{98}{99} )( \frac{97}{98} )*3}\)
ps. zadanie wymyśliłem.
\(\displaystyle{ ( \frac{2}{100} )( \frac{98}{99} )( \frac{97}{98} )*3}\)
ps. zadanie wymyśliłem.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wylosowanie 3kul ze 100
Wynik masz ok, ale (żeby nikt się nie przyczepił) powinno to wyglądać tak :
\(\displaystyle{ \frac{2}{100}\cdot\frac{98}{99}\cdot\frac{97}{98}+\frac{98}{100}\cdot\frac{2}{99}\cdot\frac{97}{98}+\frac{98}{100}\cdot\frac{97}{99}\cdot\frac{2}{98}}\)
\(\displaystyle{ \frac{2}{100}\cdot\frac{98}{99}\cdot\frac{97}{98}+\frac{98}{100}\cdot\frac{2}{99}\cdot\frac{97}{98}+\frac{98}{100}\cdot\frac{97}{99}\cdot\frac{2}{98}}\)
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Wylosowanie 3kul ze 100
artekpol pisze:Mamy 100 kul w tym 2 białe, jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej w trzech próbach (wylosowane kule nie wracają do urny).
W sumie zadanie jest trochę nieprecyzyjne. Pomny wielu zadań tego typu, trzeba zawsze podkreślić że chodzi o dokładnie jedną kulę białą. Bo w trzech próbach układ B-B-C itd. też spełnia warunek wylosowania kuli białejartekpol pisze:ps. zadanie wymyśliłem.
Autor zadania zna swe intencje, co nie znaczy, że osoba czytająca zawsze się tego domyśli
Zawsze trzeba pamietać, że słowa co najmniej, co najwyżej, tylko, dokładnie, dopóki aż są kluczowe w zadaniach kombinatoryczno-probabilistycznych