mam problem z zadaniem:
"Obliczyć \(\displaystyle{ P(min { k_{1}}\),\(\displaystyle{ k_{2}}\),\(\displaystyle{ k_{3}}\)} = 3)\(\displaystyle{ , jesli k_{1}}\),\(\displaystyle{ k_{2}}\),\(\displaystyle{ k_{3}}\) to liczby oczek uzyskane w wyniku rzutu trzema (uczciwymi) kostkami do gry"
Odpowiedź: \(\displaystyle{ \frac{37}{216}}\)
rzuty kostkami
-
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 31 gru 2009, o 15:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Czarnia/Warszawa
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 231
- Rejestracja: 29 lip 2010, o 00:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 38 razy
rzuty kostkami
Wyliczę prawdopodobieństwo uzyskania 3 razy przynajmniej "3" i odejmę prawdopodobieństwo uzyskania co najmniej "4", żeby była co najmniej jedna "3".
\(\displaystyle{ P(min\{k_1,k_2,k_3\}=3)=(\frac{4}{6})^3-(\frac{3}{6})^3=\frac{64}{216}-\frac{27}{216}=\frac{37}{216}}\)-- 23 sie 2010, o 17:51 --Tam jest \(\displaystyle{ \frac{4}{6}}\) bo na 6 możliwych wyników bierzemy pod uwagę 3,4,5,6. \(\displaystyle{ \frac{3}{6}}\) bierzemy pod uwagę 4,5,6. Odejmujemy, ponieważ musi być przynajmniej jedna "3".
\(\displaystyle{ P(min\{k_1,k_2,k_3\}=3)=(\frac{4}{6})^3-(\frac{3}{6})^3=\frac{64}{216}-\frac{27}{216}=\frac{37}{216}}\)-- 23 sie 2010, o 17:51 --Tam jest \(\displaystyle{ \frac{4}{6}}\) bo na 6 możliwych wyników bierzemy pod uwagę 3,4,5,6. \(\displaystyle{ \frac{3}{6}}\) bierzemy pod uwagę 4,5,6. Odejmujemy, ponieważ musi być przynajmniej jedna "3".
-
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 31 gru 2009, o 15:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Czarnia/Warszawa
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 2 razy