Witam czy ktoś wie jak w prosty sposób sprawdzić czy coś ma rozkład wykładniczy ??
Znam gęstości i dystrybuantę rozkładu ale pomimo tego nie wiem jak to sprawdzić. Np weźmy zmienną losową o gęstości
\(\displaystyle{ f(t) = \begin{cases} 0, t <= 0 \\ \frac{1}{2 \sqrt{t}} , t \in (0,1)\\ 0, t >= 1 \end{cases}}\)
ma ona rozkład wykładniczy ale jak to udowodnić ? kombinować na wszystkie możliwe sposoby i doprowadzać to do postaci gęstości rozkładu wykładniczego czy też jest na to jakiś inny sensowny sposób. Z góry dzięki wszystkim za odpowiedzi.
rozkład wykładniczy
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 30 maja 2009, o 22:32
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1 raz
rozkład wykładniczy
Dzięki za odpowiedź niestety nie rozwiązało to żadnego z moich problemów. Zmuszony zbliżającym się wrześniem próbowałem zamienić moją gęstość w gęstość rozkładu wykładniczego niestety wyszło mi
\(\displaystyle{ \frac{1}{2 \sqrt{t} } = \frac{1}{2}e ^{-0.5ln(t)}}\) i nie wiem za bardzo co dalej z tym zrobić ?
\(\displaystyle{ \frac{1}{2 \sqrt{t} } = \frac{1}{2}e ^{-0.5ln(t)}}\) i nie wiem za bardzo co dalej z tym zrobić ?