złożony rozkład Poissona

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
Przemas O'Black
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 744
Rejestracja: 7 lut 2009, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 69 razy
Pomógł: 58 razy

złożony rozkład Poissona

Post autor: Przemas O'Black »

Niech \(\displaystyle{ {f _{i} }, {g _{i} }}\) będą dwoma rozkładami prawdopodobieństwa i niech \(\displaystyle{ \alpha > 0, \beta > 0; \alpha + \beta = 1.}\). Wówczas \(\displaystyle{ { \alpha * f _{i} + \beta * g _{i} }}\) jest rozkładem prawdopodobieństwa.

Czy taki rozkład mieszany może być złożonym rozkładem Poissona? Dlaczego?
ODPOWIEDZ