zad.1.
Z talii 24 kart losujemy 5 kart. Oblicz prawdopodobienstwo że wśród wyciagnietych kart są:
a) 3 piki
b)beda tylko kiery
zad.2.
Z cyfr od 1 do 9 losujemy kolejno 3 cyfry. Oblicz prawdopodobieństwo że za każdym razem otrzymamy inną cyfrę
zad.3.
Rzucamy 3 razy kostką, oblicz prawdopodobieństwo że conajmniej raz wypadnie 5 lub 6
3 zadanka; karty liczby kostki
- `vekan
- Użytkownik
- Posty: 875
- Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: far away
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 71 razy
3 zadanka; karty liczby kostki
Zakładam że losujemy od 9 do Asa.
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{C_6^3 * C_18^2}{C^5_24}}\)
\(\displaystyle{ P(B) = \frac{C^5_6}{C^5_24}}\)
3.
Zastosuj schemat Bernoulliego
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{C_6^3 * C_18^2}{C^5_24}}\)
\(\displaystyle{ P(B) = \frac{C^5_6}{C^5_24}}\)
3.
Zastosuj schemat Bernoulliego