Dla jakiej wartości parametru a EX jest największa?

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Franginha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 25 mar 2010, o 14:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sosnowiec

Dla jakiej wartości parametru a EX jest największa?

Post autor: Franginha »

Proszę o pomoc w zadaniu:

Niech X będzie zmienną losową przyjmującą wartości: a i 5-a z następującymi prawdopodobieństwami: P(X=a)=1-a, P(X=5-a)=a.
Dla jakiej wartości parametru a EX jest największa?

rozwiazalam to tak:
\(\displaystyle{ EX=a(1-a)+a(5-a)=-2a^{2}+6a}\)
maksimum jest dla \(\displaystyle{ a=-\frac{6}{-4}=\frac{3}{2}}\)

jednak wiadomo, że a jest z przedzialu [0,1], wiec napewno to nie bedzie \(\displaystyle{ \frac{3}{2}}\)

tak wiec jak to bedzie wygladac?
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Dla jakiej wartości parametru a EX jest największa?

Post autor: Nakahed90 »

W takim razie wartość najwieksza będzie na prawym krańcu tego przedziału.
Franginha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 25 mar 2010, o 14:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sosnowiec

Dla jakiej wartości parametru a EX jest największa?

Post autor: Franginha »

Czyli w 1?
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Dla jakiej wartości parametru a EX jest największa?

Post autor: Nakahed90 »

Zgadza się.
ODPOWIEDZ