Obliczenia permutacje

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
kamilo7557
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 20 lip 2010, o 11:31
Płeć: Mężczyzna

Obliczenia permutacje

Post autor: kamilo7557 »

\(\displaystyle{ \frac{19!}{21!}}\)

\(\displaystyle{ \frac{9!*4!}{12!}}\)

Chcę dowiedzieć się jak to obliczać, bo niektóre przykłady już nie sposób zrobić z pomocą kalkulatora.
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Obliczenia permutacje

Post autor: Inkwizytor »

Ten przykład Ci pomoże: \(\displaystyle{ 10!=1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot ... \cdot 8 \cdot 9 \cdot 10 = 8! \cdot 9 \cdot 10 =9! \cdot 10}\) itd.
ODPOWIEDZ