Rzut dwoma kostkami - problem

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
behemoth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 13 lut 2010, o 00:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 17 razy

Rzut dwoma kostkami - problem

Post autor: behemoth »

Mam problem z zadaniem o rzutach dwoma kośćmi.... Ciągle wychodzi mi prawdopodobieństwo większe od 1.
Oto treść zadania:
Rzucamy dwie kostki do gry. Jeśli wypadnie 5 lub 9, wygrywamy. Jeśli 2 lub 3 przegrywamy.
Jeśli jest inną liczbą, powiedzmy j, to rzucamy ponownie. Jeśli sumą w ponownym rzucie jest j wygrywamy, jeśli sumą jest 2 lub 3 przegrywamy. Jeśli jest inną liczbą, to wracamy do początkowych warunków i rzucamy niezależnie ponownie. Jakie jest prawdopodobieństwo wygranej w 4 rzucie??
Rozwiązuję to następująco (rysuję drzewko):
\(\displaystyle{ I \ rzut}\) - wyrzuciliśmy sumę równą j z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac{25}{36}}\) - dlatego tyle ponieważ ma to być jakaś liczba różna od 2,3,5 i 9
\(\displaystyle{ II \ rzut}\)- wyrzuciliśmy liczbę różną od j z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac{36-x_j-3}{36}}\), gdzie \(\displaystyle{ x_j}\) oznacza ilość możliwości wyrzucenia sumy równej j
\(\displaystyle{ III \ rzut}\) - wracamy do początkowych warunków zadania, czyli podobnie jak w I rzucie.... wyrzuciliśmy j, które może być równe j-towi z \(\displaystyle{ rzutu \ II}\) ale nie musi - prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ \frac{25}{36}}\)
\(\displaystyle{ IV \ rzut}\)- ponownie wyrzucamy j z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac{x_j}{36}}\)

Szukane prawdopodobieństwo będzie równe:
\(\displaystyle{ \frac{25}{36}\sum\limits_{j}\frac{36-x_j-3}{36}\frac{25}{36}\sum\limits_{k}\frac{x_k}{36}}\), gdzie \(\displaystyle{ k,j\in\{4,6,7,8,10,11,12\}}\)

W moim rozumowaniu musi być gdzieś błąd, a ja nie mogę go odlaleźć Może źle zrozumiałem treść zadania... Proszę o wskazówkę...
miodzio1988

Rzut dwoma kostkami - problem

Post autor: miodzio1988 »

Najpierw wyznacz moc omegi . Jak określisz omegę? Wtedy nie będzie problemu z wyznaczeniem zdarzenia które jest nam potrzebne
behemoth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 13 lut 2010, o 00:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 17 razy

Rzut dwoma kostkami - problem

Post autor: behemoth »

moc omegi to 36
miodzio1988

Rzut dwoma kostkami - problem

Post autor: miodzio1988 »

Jakie jest prawdopodobieństwo wygranej w 4 rzucie??
Nie zgadza się. Ile razy rzucamy ? cztery razy rzucamy . Każdy rzut to dwie kości czyli dwa wyniki. Zgadujesz dalej? ;]
behemoth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 13 lut 2010, o 00:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 17 razy

Rzut dwoma kostkami - problem

Post autor: behemoth »

rzucamy dwoma kośćmi na raz
miodzio1988

Rzut dwoma kostkami - problem

Post autor: miodzio1988 »

No zgadza się Na ile sposobów można rzucić 4 razy dwiema kostkami?
behemoth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 13 lut 2010, o 00:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 17 razy

Rzut dwoma kostkami - problem

Post autor: behemoth »

to wystarczy jak potraktuje to jako 4-elementowe ciągi, których elementy są sumami oczek wyrzuconych na duch kostkach, spełniających dodatkowe warunki:
I miejsce w ciągu: liczba różna od 2,3,5,9
II miejsce w ciągu: liczba różna od 2,3
III miejsce: podobnie jak na I miejscu
IV miejsce: taka sama liczba jak na miejscu III

Coś takiego, tak??
miodzio1988

Rzut dwoma kostkami - problem

Post autor: miodzio1988 »

których elementy są sumami oczek wyrzuconych na duch kostkach, spełniających dodatkowe warunki:
ee?

O omegę mi chodzi....opisałem Ci jak omega wygląda. Jak tego nie będziesz umiał to nie ma co się brać za to zadanie
behemoth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 13 lut 2010, o 00:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 17 razy

Rzut dwoma kostkami - problem

Post autor: behemoth »

\(\displaystyle{ 36^4}\)
miodzio1988

Rzut dwoma kostkami - problem

Post autor: miodzio1988 »

No brawo. Teraz licz moc swojego wydarzenia.
behemoth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 13 lut 2010, o 00:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 17 razy

Rzut dwoma kostkami - problem

Post autor: behemoth »

W pierwszym rzucie wyrzuciliśmy np 12 - tylko 1 taka możliwości
W drugim rzucie musimy wyrzucić coś innego - jest 35 możliwości
W trzecim rzucie np. 4 - są 3 takie możliwości
W czwartym rzucie musi być to samo co w trzecim - są 3 takie możliwości.

Zatem \(\displaystyle{ 1\cdot35\cdot4\cdot4}\)

Sumujemy wszystkie takie możliwości tzn. w pierwszym rzucie wypadło 4,6,7,8,10,11 lub 12
drugi rzut w zależności co było w pierwszym trzeci 4,6,7,8,10,11 lub 12 i w czwartym to samo co w tzrecim...
Wszystkie możliwe kombinacje... O to chodzi??
miodzio1988

Rzut dwoma kostkami - problem

Post autor: miodzio1988 »

Źle.
Jeśli wypadnie 5 lub 9, wygrywamy. Jeśli 2 lub 3 przegrywamy.
W pierwszym rzucie nie możemy wygrać i nie możemy przegrać. Zatem pierwszy rzut musi nam dać jedną z tych liczb:

\(\displaystyle{ 4,6,7,8,10,11,12}\) . Ile zatem będzie takich możliwości?

Tak naliczaj bo zgubisz niektóre możliwości.
Ostatnio zmieniony 11 lip 2010, o 21:36 przez miodzio1988, łącznie zmieniany 1 raz.
behemoth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 13 lut 2010, o 00:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 17 razy

Rzut dwoma kostkami - problem

Post autor: behemoth »

25
miodzio1988

Rzut dwoma kostkami - problem

Post autor: miodzio1988 »

behemoth pisze:25
No skoro Ci tak wychodzi. Drugi rzut...dasz radę już.
behemoth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 13 lut 2010, o 00:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 17 razy

Rzut dwoma kostkami - problem

Post autor: behemoth »

No właśnie nie wiem.... bo w drugim nie może być to co w pierwszym i nie może by 2 lub 3, czyli muszę wiedzieć co było w pierwszym...
ODPOWIEDZ