Zmiennne X i Y maja łączny rozklad przedstawiony tabela:
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{r|ccc}
X/Y& 1 & 2 & 3 \\ \hline
0&0.01 & 0.04 & 0.05 \\
1&0.03 & 0.04 & 0.03 \\
2&0.12 & 0.16 & 0.12 \\
3&0.04 & 0.16 & 0.2 \\
\end{tabular}}\)
Oblicz \(\displaystyle{ P(X=2|Y\geqslant2)}\)
łączny rozklad
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 9 lis 2009, o 19:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 24 cze 2010, o 19:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 3 razy
łączny rozklad
chyba pan sushi zapomniał o tym jak sie liczy prawdopodobieństwo warunkowe ;P
P(A|B) = P(A i B) / P(B)
więc napisaną przez "pana" sumę należy podzielić przez P(Y>=2),
...po zsumowaniu kolumn: P(Y>=2) = 0.4 + 0.4 = 0.8
P(A|B) = P(A i B) / P(B)
więc napisaną przez "pana" sumę należy podzielić przez P(Y>=2),
...po zsumowaniu kolumn: P(Y>=2) = 0.4 + 0.4 = 0.8
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 9 lis 2009, o 19:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
łączny rozklad
czyli to robie tak ze najpierw obliczam rozklady brzegowe i mam :
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{r|ccc|c}
X/Y& 1 & 2 & 3 & Px \\ \hline
0&0.01 & 0.04 & 0.05 &0.1\\
1&0.03 & 0.04 & 0.03 &0.1\\
2&0.12 & 0.16 & 0.12 &0.4\\
3&0.04 & 0.16 & 0.2 &0.4\\ \hline
Py&0.2&0.4&0.4
\end{tabular}}\)
A teraz takie działania :
\(\displaystyle{ \frac{0.4 \cdot 0.4 + 0.4 \cdot 0.4}{0.8}=0.4}\)
ale w sumie to one nie sa niezalezne wiec jak policzyc \(\displaystyle{ P(X=2 \cap Y=2)}\)
Przeciez tego sie chyba nie mnozy...
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{r|ccc|c}
X/Y& 1 & 2 & 3 & Px \\ \hline
0&0.01 & 0.04 & 0.05 &0.1\\
1&0.03 & 0.04 & 0.03 &0.1\\
2&0.12 & 0.16 & 0.12 &0.4\\
3&0.04 & 0.16 & 0.2 &0.4\\ \hline
Py&0.2&0.4&0.4
\end{tabular}}\)
A teraz takie działania :
\(\displaystyle{ \frac{0.4 \cdot 0.4 + 0.4 \cdot 0.4}{0.8}=0.4}\)
ale w sumie to one nie sa niezalezne wiec jak policzyc \(\displaystyle{ P(X=2 \cap Y=2)}\)
Przeciez tego sie chyba nie mnozy...