Prawdopodobienstwo zdarzenia

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Myrag
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 11 lis 2009, o 23:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czesta
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 5 razy

Prawdopodobienstwo zdarzenia

Post autor: Myrag »

Sytuacja:
mamy 11 pudelek w kazdej 3 kule czarne i 1 biala, i jedno pudelko 3 kule biale i 1 czarna

Zdarzenie:
z kazdego pudelka losujac tylko jeden raz wysolowano 3 czarne kule i 9 bialych

Prawdopodobienstwo (tak mi sie wydaje):
\(\displaystyle{ 0.25^{9} \times 0.75^{3}}\)

to tak sie to liczylo czy nie, prosze o pomoc to pilna sprawa
ps. pilne bo zadanie opisane na kulach reprezentuje prawdzwie zdarzenie i musze wiedziec
jaka byla szansa na to zdarzenie
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Prawdopodobienstwo zdarzenia

Post autor: piasek101 »

Wg mnie nie.

Liczyłbym tak :
- te jedenaście urn potraktowałbym z Bernouliego, np wylosowanie białej to sukces
- ostatnią biorę oddzielnie.

Liczę prawdopodobieństwo otrzymania 9 białych i 3 czarnych :
9 sukcesów (przy 11 próbach) i z ostatniej czarna lub 8 sukcesów (na 11 prób) i z ostatniej biała.
Myrag
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 32
Rejestracja: 11 lis 2009, o 23:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czesta
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 5 razy

Prawdopodobienstwo zdarzenia

Post autor: Myrag »

gdybym wiedzial jak to policzyc to by mnie tu nie bylo ^^

ogolnie chodzi mi o wynik, nie wydaje mi sie to skaplikowane wiec chcialbym wiedziec jaka byla szansa takiego zdarzenia, wiec jesli ktos ma chwile to prosze ladnie o wyliczenie
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Prawdopodobienstwo zdarzenia

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ 55\cdot (0,25)^{10}\cdot (0,75)^2+165\cdot(0,25)^8\cdot(0,75)^4=...}\)
ODPOWIEDZ