Witam
Mam takie o to zadanie:
Wyznacz dystrybuantę odległości \(\displaystyle{ X}\) losowo wybranego punktu z obszaru \(\displaystyle{ D = \{ (x, y)\in R ^{2}: 0 < x < 3 \wedge 1 < y < 4 \}}\) od prostej \(\displaystyle{ x = 1}\).
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jak to się robi? Proszę o pomoc.
Dystrubuanta odległości punktu od prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Dystrubuanta odległości punktu od prostej
F(x):=\(\displaystyle{ P(d(x,l)<x)}\)Dalej masz prawdopodobieństwo geometryczne przy danym x.
1. Liczysz największą i najmniejszą odległość (odpowiednio 0 i 3)
i \(\displaystyle{ P(x \le 0)=0 \wedge P(x \le 3 )=1}\) i każdemu innemu x z tego przedziału dajesz jakieś prawdopodobieństwo.
1. Liczysz największą i najmniejszą odległość (odpowiednio 0 i 3)
i \(\displaystyle{ P(x \le 0)=0 \wedge P(x \le 3 )=1}\) i każdemu innemu x z tego przedziału dajesz jakieś prawdopodobieństwo.