Prawdopodobieństwo geometryczne

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
bzykubd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 12 sty 2010, o 14:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 5 razy

Prawdopodobieństwo geometryczne

Post autor: bzykubd »

Witam.
Mam do rozwiązania takiego zadanie.

\(\displaystyle{ \Omega = [0,1] \times [0,1]}\)
\(\displaystyle{ \overline{A} = min(x,y) \le \frac{1}{4}}\)

\(\displaystyle{ a)}\)Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania punktu z \(\displaystyle{ \overline{A}}\)
\(\displaystyle{ b)}\)Jakie jest prawdpodobieństwo, że przy n losowaniach trafimy w obszar \(\displaystyle{ \overline{A}}\).
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Prawdopodobieństwo geometryczne

Post autor: Kartezjusz »

\(\displaystyle{ |\Omega|=1}\)
\(\displaystyle{ |\overline{A}= \frac{10}{16}}\)
P(A)=|A|
b) Wskazówka: to zdarzenie jest przeciwne temu,że we wszystkich n losowaniach ,ani razu w niego nie trafimy.
bzykubd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 12 sty 2010, o 14:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 5 razy

Prawdopodobieństwo geometryczne

Post autor: bzykubd »

\(\displaystyle{ 1- \left( \frac{6}{10}\right)^n}\) ?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Prawdopodobieństwo geometryczne

Post autor: Kartezjusz »

\(\displaystyle{ \frac{6}{16}}\),a nie \(\displaystyle{ \frac{6}{10}}\)( Dopełnienie do 1)
bzykubd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 12 sty 2010, o 14:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 5 razy

Prawdopodobieństwo geometryczne

Post autor: bzykubd »

Aj pomyłka techniczna. No właśnie ja mam tutaj wątpliwości. Sroka na kolokwium mi napisała coś takiego w tym miejscu \(\displaystyle{ {n \choose k} (p)^n(1-p)^n}\) <<< Coś w ten deseń, nie pamiętam dokładnie o co chodziło, kto wie (literki dałem losowe).
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Prawdopodobieństwo geometryczne

Post autor: Kartezjusz »

To jest pokazane jak się liczy prawdopodobieństwo przy dokładnie n trafieniach k=1 i powinno wyjść to samo. Tyle,że zamiast drugiego z n w wykładniku powinno być n-k.
ODPOWIEDZ