Prawdopodobieństwo łączne?

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Marcus70
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 20 cze 2010, o 22:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice

Prawdopodobieństwo łączne?

Post autor: Marcus70 »

Witam wszystkich!

Chociaż matematyka nie jest mi obca, to bardzo dużo już zapomniałem...
Chciałbym, żeby ktoś mi pomógł rozwiązać następujący problem, który dotyczy ruletki.
Wiadomo, że w ruletce mamy tzw. szanse proste, czyli zakłady na czerwone/czarne, parzyste/nieparzyste i niskie/wysokie.
Prawdopodobieństwo dla pojedynczego zakładu, np. na kolor wynosi 18/37, czyli 48,65%.
A jak wygląda sprawa z prawdopodobieństwem przy założeniu, że stawiamy jednocześnie na wszystkie 3 zakłady?
Jakie jest prawdopodobieństwo trafienia 2-ch z 3-ch obstawionych zakładów?
Czyli obstawiamy jednocześnie np. kolor czerwony, parzyste i niskie.
Jaką mamy szansę wygranej, jeżeli wygraną dla nas jest trafienie 2-ch z 3-ch obstawionych zakładów?
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Prawdopodobieństwo łączne?

Post autor: sushi »

moze lepiej bedzie to wygladac na przykladzie ( prawdopodobinestwa podane z glowy i aby lepiej je widziec)

czarne--> 0.4
czerwone--> 0.6

niskie --> 0.3
wysokie -->0.7

parzyste--> 0.2
nieparzyste -->0.8

gramy czerwone, niskie, parzyste

najpierw rozpatrujemy sprzyjaca warianty

a) czerwone i niski --> 0.6* 0.3 * 1 (trzecia zmienna byle co) = 0.18
b) czerwony i parzysty --> 0.6* 0.2 * 1 (trzecia zmienna byle co) = 0.12
c) niski i parzysty --> 0.3* 0.2 * 1 (trzecia zmienna byle co) = 0.06

razem dostajemy 0.18 +0.12 + 0.06= 0.36
Marcus70
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 20 cze 2010, o 22:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice

Prawdopodobieństwo łączne?

Post autor: Marcus70 »

Bardzo dziękuję. Kombinowałem podobnie, ale coś mi nie pasowało.
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Prawdopodobieństwo łączne?

Post autor: sushi »

i 10% zysku dla mnie
ODPOWIEDZ