Treść: Niech \(\displaystyle{ A_{n}}\) będzie nieskończonym ciągiem zdarzeń i niech \(\displaystyle{ P(A_{n})=1}\) dla każdego n. Dowieść, że \(\displaystyle{ P(\bigcap_{n=1}^{\infty} A_n)=1}\).
Pytanie: Jak?
Niby oczywiste, że tak jest, ale nie przychodzi mi do głowy sposób na dobranie się do tego zadanka i logiczne wykazanie, że tak się faktycznie dzieje... Tyle potrafię wymyślić, że skoro \(\displaystyle{ P(A_{1})=P(A_{2})=...=P(A_{n})=1}\), no to \(\displaystyle{ P(A^\prime_{1})=P(A^\prime_{2})=...=P(A^\prime_{n})=0}\) i może trzeba przekształcić \(\displaystyle{ P(\bigcap_{n=1}^{\infty} A_n)}\) na \(\displaystyle{ P((\bigcup_{n=1}^{\infty} A^\prime_n)^\prime)}\) i jakoś to rozpisać, ale jak?
Za pomoc wdzięcznym będę.
Nieskończony ciąg zdarzeń - wykazać zależność
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
Nieskończony ciąg zdarzeń - wykazać zależność
Wykaż, że \(\displaystyle{ P( \bigcup_{}^{} A_n')=0}\)
co jest równoważne tezie.
Przyda się zależność \(\displaystyle{ P( \bigcup_{n=1}^{ \infty }B_n) \le \sum_{n=1}^{ \infty }P(B_n)}\)
co jest równoważne tezie.
Przyda się zależność \(\displaystyle{ P( \bigcup_{n=1}^{ \infty }B_n) \le \sum_{n=1}^{ \infty }P(B_n)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 20:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
Nieskończony ciąg zdarzeń - wykazać zależność
A widzisz... Skoro \(\displaystyle{ P(A^\prime_{1})=P(A^\prime_{2})=...=P(A^\prime_{n})=0}\), no to \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty}P(A^{\prime}_{n})=0}\), i z \(\displaystyle{ P( \bigcup_{n=1}^{ \infty }B_n) \le \sum_{n=1}^{ \infty }P(B_n)}\) i z faktu, że \(\displaystyle{ P(cokolwiek) \ge 0}\) mam właśnie \(\displaystyle{ P( \bigcup_{n=1}^{\infty} A_n')=0}\), nieprawdaż?
Dzięki
Dzięki