Jak rozwiązać takie zadanie:
Z 30 pytań utworzono maksymalną możliwą ilość różnych zestawów po trzy pytania. Zdający losuje zestaw pytań. Niech Ak oznacza zdarzenie :
zdający umie odpowiedzieć na k pytań z wylosowanego zestawu . Obliczyć P(Ak) przy warunku że zdający zna odpowiedź na 15 pytań. Obliczyć prawdopodobieństwo tego, że zdający odpowie co najmniej na jedno pytanie.
Prawdopodobieństwo wylosowania zestawu
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 09:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: polska
-
- Użytkownik
- Posty: 382
- Rejestracja: 1 cze 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 61 razy
Prawdopodobieństwo wylosowania zestawu
Prawdopodobieństwo tego, że zdający odpowie na co najmniej jedno pytanie:
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{|B|}{|\Omega|}=\frac{2\cdot{15\choose1}{15\choose2}+{15\choose3}}{{30\choose3}}=\frac{103}{116}}\)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{|B|}{|\Omega|}=\frac{2\cdot{15\choose1}{15\choose2}+{15\choose3}}{{30\choose3}}=\frac{103}{116}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 09:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: polska
Prawdopodobieństwo wylosowania zestawu
Dzięki,, a tę część jak zrobić?
Obliczyć P(Ak) przy warunku że zdający zna odpowiedź na 15 pytań.?
Obliczyć P(Ak) przy warunku że zdający zna odpowiedź na 15 pytań.?