Prawdopodobieństwo - 2 kostki, 4 kule

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
kociwymiot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 13 cze 2010, o 16:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: brzeg

Prawdopodobieństwo - 2 kostki, 4 kule

Post autor: kociwymiot »

Witam, to mój pierwszy post na forum, próbuję rozwiązać zadanie o treści:

"Doświadczenie polega na rzucie dwiema symetrycznymi kostkami do gry oraz wyciągnięciu z pojemnika w którym znajdują się 3 kule białe i jedna czarna.
Próbę powtarzamy 3 razy przy czym po wyciągnięciu kuli zwracamy ją do urny. Oblicz prawdopodobieństwo że w wyniku doświadczenia uzyskasz
liczby których suma jest liczbą parzystą podzielną przez 3, oraz wylosujesz kule białą:
a) dokładnie jeden raz
b) nie wiecej niz dwa razy"

Próbuję to rozwiązać, ale nie wiem czy dobrze nawet oznaczyłem sukces i porażkę, proszę o pomoc!

Sukces = \(\displaystyle{ \frac{1}{8}}\)
Porażka = \(\displaystyle{ \frac{7}{8}}\)
n = 3

P(x=1) = ...?

Pozdrawiam, Szymon
ODPOWIEDZ