pomocy!!
z wysokiej wieży rzucono kamień o masie = o,5kg. po czasie t =3s wektor predkosci kamienia tworzył z poziomem kąt alpha \(\displaystyle{ }\)=30 stopni , jaką energie kinetyczną miał kamień w tym momencie?
z wysokiej wieży
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
z wysokiej wieży
Jest to rzut poziomy. Rozpisz sobie wektory i ich ułożenie, zaznacz kąt; z tego wyjdzie zależność:
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{v_y}{v}}\)
W rzucie poziomym prędkość pozioma jest stała, natomiast pionowa zwiększa się tak, jak w przypadku spadku swobodnego:
\(\displaystyle{ v_y = g t}\)
Czas mamy, zależność między \(\displaystyle{ v}\) a \(\displaystyle{ v_y}\) też, wystarczy tylko powiązać to ze sobą i podstawić wyliczone \(\displaystyle{ v}\) do wzoru na energię kinetyczną.
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{v_y}{v}}\)
W rzucie poziomym prędkość pozioma jest stała, natomiast pionowa zwiększa się tak, jak w przypadku spadku swobodnego:
\(\displaystyle{ v_y = g t}\)
Czas mamy, zależność między \(\displaystyle{ v}\) a \(\displaystyle{ v_y}\) też, wystarczy tylko powiązać to ze sobą i podstawić wyliczone \(\displaystyle{ v}\) do wzoru na energię kinetyczną.