Dystrybuanta typu prostego

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Skejcioa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 33
Rejestracja: 19 mar 2009, o 18:35
Płeć: Mężczyzna

Dystrybuanta typu prostego

Post autor: Skejcioa »

Dystrybuanta x typu ciaglego jest podana wzorem \(\displaystyle{ F(x)= \begin{cases} 0, dla x \le 0 \\ \frac{1}{16 x^{2} }, dla x \in (0;4) \\ 1, dla x \ge 4 \end{cases}}\)

Oblicz \(\displaystyle{ E(x ^{2})}\) , luantyl rzędu 0,25 (?? tak mam napisane na kartce)
kemot25
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 23 sie 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Dystrybuanta typu prostego

Post autor: kemot25 »

funkcja gęstości tego to \(\displaystyle{ -\frac{1}{8x^3}}\) na 0;4 policzmy teraz całkę \(\displaystyle{ \int_0^4 -x^2\frac{1}{8x^3} \mbox{d}x =\int_0^4 -\frac{1}{8x} \mbox{d}x =-\frac{1}{8}\ln {x}|_0^4}\) logarytm w zerze to minus nieskończoność więc ryzykuje hipotezę że drugi moment nie istnieje
ODPOWIEDZ