czy to jest rozkład poisson

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
małgosia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 30 gru 2006, o 21:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krotoszyn
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 5 razy

czy to jest rozkład poisson

Post autor: małgosia »

Hej:) mam takie zadanie:

pewna centrala telefon obsluguje n=1000 abonentów w ciągu godz. Każdy z nich może zgłosić się do centrali z prawdopodobieństwem p=1/1000. Obliczyć prawdopodobieństwo , ze w ciągu godziny zgłosi się co najmniej 1 abonent.

Rozwiązałam je przyjmując, że jest to rozkład dwumianowy, który można przybliżyć rozkładem Poissona.
Zgodnie z tym:
\(\displaystyle{ \lambda =np =1}\)

Skorzystałam z zdarzenia przeciwnego i wyszło mi, że szukane prawdopodobieństwo jest równe
\(\displaystyle{ 1- e^{-1} \approx 0,63}\)

Czy ktoś mógłby mi powiedzieć czy dobrze to zrobiłam?
ODPOWIEDZ