obliczyć prawdopodobieństwo
obliczyć prawdopodobieństwo
Z cyfr 1,2,3,4,5 układamy wszystkie liczby możliwe liczby trzycyfrowe o różnych cyfrach.Oblicz prawdopodobieństwo tego,że losowo wybrana jedna z tych liczb jest mniejsza od 320.
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
obliczyć prawdopodobieństwo
Wszystkich sposobów ułożenia cyfr jest \(\displaystyle{ |\Omega| = \frac{5!}{2!}}\). Mniejsza od 320 będzie wtedy gdy:
pierwszą cyfrą będzie 2 lub 1, reszta dowolne, czyli \(\displaystyle{ |A|=2 \cdot 4=8}\);
pierwszą cyfrą będzie 3, drugą 1, a trzecia dowolna, czyli \(\displaystyle{ |B|=3}\).
Prawdopodobieństwo tego,że losowo wybrana jedna z tych liczb jest mniejsza od 320 wynosi \(\displaystyle{ P(C)=\frac{|C|}{|\Omega|}}\), gdzie \(\displaystyle{ |C|=|A|+|B|}\).
pierwszą cyfrą będzie 2 lub 1, reszta dowolne, czyli \(\displaystyle{ |A|=2 \cdot 4=8}\);
pierwszą cyfrą będzie 3, drugą 1, a trzecia dowolna, czyli \(\displaystyle{ |B|=3}\).
Prawdopodobieństwo tego,że losowo wybrana jedna z tych liczb jest mniejsza od 320 wynosi \(\displaystyle{ P(C)=\frac{|C|}{|\Omega|}}\), gdzie \(\displaystyle{ |C|=|A|+|B|}\).