Zadania prawdopodobieństwo

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
radziakrts
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 6 cze 2009, o 14:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Zadania prawdopodobieństwo

Post autor: radziakrts »

Spośród punktów o współrzędnych \(\displaystyle{ (x,y)}\) gdzie \(\displaystyle{ x \in \lbrace -1,0,1 \rbrace}\) i \(\displaystyle{ y\in \lbrace 0,2 \rbrace}\) losowo wybrano dwa punkty. Oblicz prawdopodobieństwo:
a)zdarzenia A że wybrane punkty leżą na prostej \(\displaystyle{ y=2x}\)
b)zdarzenia B że wybrane punkty leżą na prostej o równaniu \(\displaystyle{ y=2}\)
Ostatnio zmieniony 7 cze 2010, o 17:26 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
wawek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 66 razy

Zadania prawdopodobieństwo

Post autor: wawek91 »

Pokaż jak Ty liczysz.
radziakrts
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 6 cze 2009, o 14:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Zadania prawdopodobieństwo

Post autor: radziakrts »

Ja w ogóle nie wiem jak to się robi
wawek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 66 razy

Zadania prawdopodobieństwo

Post autor: wawek91 »

\(\displaystyle{ P \left(A \right) = \frac{\overline{\overline{A}}}{\overline{\overline{\Omega}}}}\)

\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}} = {6 \choose 2}}\)

Spróbuj policzyć zdarzenie A i zdarzenie B sam.
radziakrts
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 6 cze 2009, o 14:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Zadania prawdopodobieństwo

Post autor: radziakrts »

Mi to bardziej chodzi że nie wiem o co chodzi że, wybrane punkty leżą na prostej \(\displaystyle{ y=2x}\), albo że wybrane punkty leżą na prostej o równaniu \(\displaystyle{ y=2}\) ?
Ostatnio zmieniony 7 cze 2010, o 17:35 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
wawek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 66 razy

Zadania prawdopodobieństwo

Post autor: wawek91 »

Narysuj sobie na układzie współrżednych prostą y = 2x oraz zaznacz wszystkie możliwe pkt tzn: (-1; 0), (-1; 2), (0; 0), (0; 2), (1; 0), (1; 2). Teraz sprawdź które należą do prostej y = 2x lub w przypadku b y = 2. Najłatwiej jest własnie kiedy sobie to zobrazujesz.
radziakrts
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 6 cze 2009, o 14:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Zadania prawdopodobieństwo

Post autor: radziakrts »

Już nie pamiętam \(\displaystyle{ y=2x}\) to prosta jak przechodzi??
Ostatnio zmieniony 7 cze 2010, o 17:36 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Majeskas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1456
Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 198 razy

Zadania prawdopodobieństwo

Post autor: Majeskas »

Współczynnik \(\displaystyle{ b}\) jest równy \(\displaystyle{ 0}\), czyli prosta przechodzi przez początek układu. Potrzebujesz jeszcze jednego punktu, żeby wiedzieć jak przebiega prosta. Weź sobie np. punkt o odciętej \(\displaystyle{ 2}\), skoro należy do prostej \(\displaystyle{ y=2x}\), to rzędna musi być równa \(\displaystyle{ 4}\). Masz punkty: \(\displaystyle{ (0,0), (2,4)}\), możesz poprowadzić prostą.
Ostatnio zmieniony 7 cze 2010, o 17:36 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
wawek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 66 razy

Zadania prawdopodobieństwo

Post autor: wawek91 »

Powinno Ci wyjść:

\(\displaystyle{ P \left(A \right) = \frac{1}{15}}\)

\(\displaystyle{ P \left(B \right) = \frac{1}{5}}\)
radziakrts
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 6 cze 2009, o 14:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Zadania prawdopodobieństwo

Post autor: radziakrts »

Teraz takie zadania mam
Pierwszy strzelec trafia cel z prawdopodobieństwem 0.8 drugi strzelec z prawdopodobieństwem 0.7
Każdy strzelec oddał jeden strzał do tego samego celu.Sporządź drzewo tego doświadczenia losowego i oblicz prawdopodobieństwo.
a)zdarzenia A że cel został trafiony dwa razy
b)zdarzenia B że cel został trafiony co najmniej raz
W a wychodzi mi \(\displaystyle{ \frac{14}{25}}\) a w b \(\displaystyle{ \frac{47}{50}}\)??
wawek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 66 razy

Zadania prawdopodobieństwo

Post autor: wawek91 »

Wydaje się być dobrze zrobione.
radziakrts
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 6 cze 2009, o 14:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Zadania prawdopodobieństwo

Post autor: radziakrts »

Kontrola jakości w firmie Czemodan stwierdziła że wadliwe zamki ma 17% walizek szwy prują się w 15% walizek i obydwie wady mają 7% walizek a pozostałe walizki mogą być dopuszczone do sprzedaży. Z jakim prawdopodobieństwem wyprudokowana w Czemodanie walizka trafi do sklepu
ODPOWIEDZ