Macierz kowariancji

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
maxtor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 7 sty 2007, o 16:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Macierz kowariancji

Post autor: maxtor »

Mam problem z takim zadaniem:

Na przestrzeni probabilistycznej \(\displaystyle{ ([0,2],B([0,2]),P)}\), gdzie \(\displaystyle{ P}\) jest prawdopodobieństwem geometrycznym, określone są zmienne losowe

\(\displaystyle{ X(\omega)=\left\{\begin{array}{l} 0, \omega \in [0,1),\\1, \omega = 1\\2, \omega \in (1,2] \end{array}}\)

\(\displaystyle{ Y(\omega)=\left\{\begin{array}{l} -1, \omega \in [0,1.5),\\1, \omega \in (1.5,2] \end{array}}\)

Wyznacz macierz kowariancji wektora \(\displaystyle{ (X,Y)}\)
ODPOWIEDZ