znaleźć dystrybuante mając daną gęstość

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
mith
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 5 paź 2009, o 19:38
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

znaleźć dystrybuante mając daną gęstość

Post autor: mith »

\(\displaystyle{ f(x,y)= \begin{cases} \frac{2}{3}(x+y)e^{-x} , x>0, y\in (0,1)\\ 0, w p.p \end{cases}}\)
po narysowaniu tego na osi OXY płaszczyzna została podzielona na 4 części \(\displaystyle{ x<0 & y>0, x>0 & y>1, x \in R, y<0, x>0, y\in (0,1)}\)


i teraz aby wyznaczyć dystrybuantę liczę wartości całek dla tych przedziałów?:
\(\displaystyle{ F(x,y) \begin{cases} \int_{0}^{\infty} \int_{1}^{\infty}f(x,y) dx dy \\ \int_{-\infty}^{0}dx \int_{}^{\infty} f(x,y)dy \\ itd \end{cases}}\)
ODPOWIEDZ