Znaleźć prawdopodobieństwo poprawnej pracy w czasie t systemu składającego się z trzech niezależnych układów.
Prawdopodobieństwa poprawnej pracy trzech układów odpowiednio wynoszą
\(\displaystyle{ p_{1} = 0,7;}\) \(\displaystyle{ p_{2} = 0,8;}\) \(\displaystyle{ p_{3} = 0,9}\).
Układ prawidłowo funkcjonuje, gdy funkcjonuje pierwszy układ oraz drugi lub trzeci.
Z góry dziękuje za pomoc.
prawdopodobieństwo niezależnych układów
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
prawdopodobieństwo niezależnych układów
jakie musza zajsc zdarzenia aby funkcjonowal caly uklad
I chodzi, II chodzi, III chodzi
I chodzi, II chodzi, III nie chodzi
I chodzi, II nie chodzi, III chodzi
np do drugiej wersji
\(\displaystyle{ 0.7 \cdot 0.8 \cdot 0.1===}\)
obliczysz kazda wersje i potem dodasz wyniki
I chodzi, II chodzi, III chodzi
I chodzi, II chodzi, III nie chodzi
I chodzi, II nie chodzi, III chodzi
np do drugiej wersji
\(\displaystyle{ 0.7 \cdot 0.8 \cdot 0.1===}\)
obliczysz kazda wersje i potem dodasz wyniki