rozkład o gęstości
rozkład o gęstości
Nie mogę się odnaleźć w całkowaniu :/ Proszę o pomoc więc..
Dwuwymiarowa zmienna losowa \(\displaystyle{ (X,Y)}\) ma rozkład o gęstości \(\displaystyle{ f(x,y)= \frac{1}{20\pi}exp[ -\frac{1}{2}( \frac{x^2}{4}+ \frac{y^2}{25} ) ]}\). Obliczyć \(\displaystyle{ P((X,Y) \in D)}\) gdzie \(\displaystyle{ D=\{(x,y): \frac{1}{4}x^2+ \frac{1}{25}y^2 \le 1 \}}\)
Dwuwymiarowa zmienna losowa \(\displaystyle{ (X,Y)}\) ma rozkład o gęstości \(\displaystyle{ f(x,y)= \frac{1}{20\pi}exp[ -\frac{1}{2}( \frac{x^2}{4}+ \frac{y^2}{25} ) ]}\). Obliczyć \(\displaystyle{ P((X,Y) \in D)}\) gdzie \(\displaystyle{ D=\{(x,y): \frac{1}{4}x^2+ \frac{1}{25}y^2 \le 1 \}}\)
rozkład o gęstości
A możesz mi jeszcze napisać jak będzie zmieniało się \(\displaystyle{ \varphi \ \mbox{i} \ r}\) ??
rozkład o gęstości
Czy to będzie tak:
\(\displaystyle{ P((X,Y) \in D)=P( \frac{1}{4}x^2+ \frac{1}{25}y^2 \le 1)=\iint_{\frac{1}{4}x^2+ \frac{1}{25}y^2 \le 1}\frac{1}{20\pi}e^{[ -\frac{1}{2}( \frac{x^2}{4}+ \frac{y^2}{25} ) ]}dxdy= \left| x=2rcos\varphi, y=5rsin\varphi\right|= \frac{1}{20\pi} \int_{0}^{2\pi} d\varphi \int_{0}^{1}r e^{- \frac{r^2}{2} }dr= -\frac{1}{20\pi}2\pi \left[ e^{- \frac{r^2}{2}\right] _{0} ^{1} =- \frac{1}{10}( e^{- \frac{1}{2} }+1)}\)
Tak ma wyjść ? Bo coś mi się nie wydaje... :/
\(\displaystyle{ P((X,Y) \in D)=P( \frac{1}{4}x^2+ \frac{1}{25}y^2 \le 1)=\iint_{\frac{1}{4}x^2+ \frac{1}{25}y^2 \le 1}\frac{1}{20\pi}e^{[ -\frac{1}{2}( \frac{x^2}{4}+ \frac{y^2}{25} ) ]}dxdy= \left| x=2rcos\varphi, y=5rsin\varphi\right|= \frac{1}{20\pi} \int_{0}^{2\pi} d\varphi \int_{0}^{1}r e^{- \frac{r^2}{2} }dr= -\frac{1}{20\pi}2\pi \left[ e^{- \frac{r^2}{2}\right] _{0} ^{1} =- \frac{1}{10}( e^{- \frac{1}{2} }+1)}\)
Tak ma wyjść ? Bo coś mi się nie wydaje... :/
rozkład o gęstości
Ok jakobian \(\displaystyle{ 10r}\), zapomniałam \(\displaystyle{ 10}\). Ale wynik wychodzi ujemny. Nie wiem gdzie jest błąd.. :/
-
- Użytkownik
- Posty: 8601
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1816 razy
rozkład o gęstości
\(\displaystyle{ -\frac{1}{20\pi}2\pi \left[ e^{- \frac{r^2}{2}\right] _{0} ^{1} =- \frac{1}{10}( e^{- \frac{1}{2} }+1)}\)
To przejście jest złe.
To przejście jest złe.
rozkład o gęstości
Powinno być:
\(\displaystyle{ =- \left[ e^{- \frac{r^2}{2}\right] _{0} ^{1}=-(e ^{-{ \frac{1}{2} }} -1)=-e^{-{ \frac{1}{2} }}+1=1-e^{-{ \frac{1}{2} }}.}\)
Tak ?
\(\displaystyle{ =- \left[ e^{- \frac{r^2}{2}\right] _{0} ^{1}=-(e ^{-{ \frac{1}{2} }} -1)=-e^{-{ \frac{1}{2} }}+1=1-e^{-{ \frac{1}{2} }}.}\)
Tak ?