Wykaż, że..

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Beloved
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 7 sie 2006, o 13:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Leszno

Wykaż, że..

Post autor: Beloved »

Wykaż, że jeżeli \(\displaystyle{ P(A)=\frac{1}{4}}\) i \(\displaystyle{ P(b)=\frac{1}{3}}\) to \(\displaystyle{ \frac{1}{3} q P(A \cup B) q \frac{7}{12}}\) oraz \(\displaystyle{ P(A \cap B) q \frac{1}{4}}\)
Awatar użytkownika
Sir George
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1145
Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Konopii
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 203 razy

Wykaż, że..

Post autor: Sir George »

Korzystasz z prostych nierówności:
\(\displaystyle{ \max\big(P(A),P(B)\big)\ \ P(A\cup B)\ \ P(A)+P(B)\\ \ \\ \min\big(P(A),P(B)\big)\ \ P(A\cap B)}\)
ODPOWIEDZ