Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu. Tylko jeśli się da to jakiś szczegółowy opis..
Zmienne losowe \(\displaystyle{ X_1,X_2, ... , X_n}\) są niezależne i wszystkie mają rozkład Poissona z parametrem \(\displaystyle{ \lambda >0}\). Znaleźć rozkład zmiennej losowej \(\displaystyle{ Y=X_1+X_2+...+X_n.}\) Funkcja charakterystyczna rozkładu Poissona ma postać: \(\displaystyle{ \varphi(t)=e^{\lambda(e^{it} -1}).}\)
Będę bardzo bardzo wdzięczna za pomoc.
rozkład zmiennej losowej
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
rozkład zmiennej losowej
Podpowiedz, jeżeli
\(\displaystyle{ Y=X_1+X_2+\ldots+X_n}\) gdzie \(\displaystyle{ X_i}\) są niezależnymi zmiennymi losowymi o tym samym rozkładzi, wówczas:
\(\displaystyle{ \varphi_{Y}(t)=\left(\varphi_{X_1}(t)\right)^{n}}\)
\(\displaystyle{ Y=X_1+X_2+\ldots+X_n}\) gdzie \(\displaystyle{ X_i}\) są niezależnymi zmiennymi losowymi o tym samym rozkładzi, wówczas:
\(\displaystyle{ \varphi_{Y}(t)=\left(\varphi_{X_1}(t)\right)^{n}}\)
rozkład zmiennej losowej
Czyli wystarczy \(\displaystyle{ \varphi(t)=e^{\lambda(e^{it} -1})}\) podnieść do n-tej potęgi ? Czy trzeba to jakoś wyliczyć jeszcze ?
rozkład zmiennej losowej
\(\displaystyle{ =e^ \left (\lambda_1+\lambda_2+ ... + \lambda_n)(e^{it}-1) \right}\)
Tak ma wyjść? I to też jest rozkład Poissona. Wystarczy tyle czy jeszcze coś potrzeba ?
Tak ma wyjść? I to też jest rozkład Poissona. Wystarczy tyle czy jeszcze coś potrzeba ?
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
rozkład zmiennej losowej
Chwila..., w treści zadania masz podane że każda ze zmiennych pochodzi z rozkład Poissona z tym samym parametrem \(\displaystyle{ \lambda}\), zatem dlaczego \(\displaystyle{ \lambda_1+\lambda_2\ldots+\lambda_n}\)?
chyba wystarczająca już pomogłem, chwila zastanowienia napewno doprowadzi Cie do dobrego rozwiazania
chyba wystarczająca już pomogłem, chwila zastanowienia napewno doprowadzi Cie do dobrego rozwiazania
rozkład zmiennej losowej
No tak. Czyli \(\displaystyle{ n\lambda}\) tam ma być ? Ostatnia podpowiedź