Drzewka kilka zadań które nie ozumie
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 6 cze 2009, o 14:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
Drzewka kilka zadań które nie ozumie
Witam mam pytanko jak zrobić te zadania ogólnie kumam te drzewka ale te zadania coś nie mogę rozgryźć
Zad1
W urnie znajdują się 3 kule białe i 7 czarnych. Losujemy jedną kulę. Jeśli wylosowana kula jest biała, to rzucamy zwykłą kostką do gry, a jeśli czarna,to rzucamy kostką czworościenną (na ścianach tej kostki są liczby od 1 do 4)
a) jakie jest prawdopodobieństwo że wylosowaliśmy kulę biała i wynik otrzymamy na kostce jest liczbą pierwszą??
b)Oblicz prawdopodobieństwo że wynik otrzymany na kostce jest liczbą pierwszą.
(Ogólnie w tym zadaniu nie rozumiem tych podpunktów)
Zad2.
Wybieramy trzy karty z talii 24 kart składającej się ze wszystkich figur oraz dziewiątek i dziesiątek. Jakie jest prawdopodobieństwo, że:
a)wszystkie wylosowane karty to kiery
b)wśród tych kart jest jedna figura
c)wśród tych kart jest as
Zad1
W urnie znajdują się 3 kule białe i 7 czarnych. Losujemy jedną kulę. Jeśli wylosowana kula jest biała, to rzucamy zwykłą kostką do gry, a jeśli czarna,to rzucamy kostką czworościenną (na ścianach tej kostki są liczby od 1 do 4)
a) jakie jest prawdopodobieństwo że wylosowaliśmy kulę biała i wynik otrzymamy na kostce jest liczbą pierwszą??
b)Oblicz prawdopodobieństwo że wynik otrzymany na kostce jest liczbą pierwszą.
(Ogólnie w tym zadaniu nie rozumiem tych podpunktów)
Zad2.
Wybieramy trzy karty z talii 24 kart składającej się ze wszystkich figur oraz dziewiątek i dziesiątek. Jakie jest prawdopodobieństwo, że:
a)wszystkie wylosowane karty to kiery
b)wśród tych kart jest jedna figura
c)wśród tych kart jest as
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Drzewka kilka zadań które nie ozumie
2) Z kombinacji.
Wszystkich zdarzeń : 3 z 24.
a) sprzyjające : 3 z 8
b) c) jeśli dokładnie jedna
b) sprzyjające : 1 z 16 razy 2 z 8
c) ............... : 1 z 4 razy 2 z 20.
Wszystkich zdarzeń : 3 z 24.
a) sprzyjające : 3 z 8
b) c) jeśli dokładnie jedna
b) sprzyjające : 1 z 16 razy 2 z 8
c) ............... : 1 z 4 razy 2 z 20.
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 6 cze 2009, o 14:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 6 cze 2009, o 14:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
Drzewka kilka zadań które nie ozumie
Nie wiem jak ty to rozpisałeś ja mam to zrobić metodą drzewek. Mam do tego 2 zadania odpowiedzi w
a) \(\displaystyle{ \frac{5}{506}}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{56}{253}}\)
c) \(\displaystyle{ \frac{221}{506}}\)
a) \(\displaystyle{ \frac{5}{506}}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{56}{253}}\)
c) \(\displaystyle{ \frac{221}{506}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Drzewka kilka zadań które nie ozumie
W tym (a) mam pomyłkę nie 3 z 8 tylko 3 z 6-ciu bo jest 6 kierów.
Do tego nie bardzo drzewko - no pojedyncze gałązki - jak Ci kombinacje nie leżą.
a) pierwszy kier z p-stwem \(\displaystyle{ \frac{6}{24}}\) i drugi \(\displaystyle{ \frac{5}{23}}\) i trzeci \(\displaystyle{ \frac{4}{22}}\)
Pozostałe gałęzie niepotrzebne.
b) i c) podobnie
Do tego nie bardzo drzewko - no pojedyncze gałązki - jak Ci kombinacje nie leżą.
a) pierwszy kier z p-stwem \(\displaystyle{ \frac{6}{24}}\) i drugi \(\displaystyle{ \frac{5}{23}}\) i trzeci \(\displaystyle{ \frac{4}{22}}\)
Pozostałe gałęzie niepotrzebne.
b) i c) podobnie
Ostatnio zmieniony 1 cze 2010, o 12:55 przez piasek101, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 6 cze 2009, o 14:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
Drzewka kilka zadań które nie ozumie
Właśnie też zauważyłem że jest 6 kierów.Ja wiem że z tego nie będzie dużego drzewka chodzi mi o to bym to szybciej zrozumiał prze to rozrysowanie w postaci "drzewka" Jest wtedy na tacy co i jak
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 6 cze 2009, o 14:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
Drzewka kilka zadań które nie ozumie
No i pięknie pierwsze zgadza się zrobie b i c-- 1 cze 2010, o 12:02 --Jak by to wyglądało w drzewku od czego by się zaczynało?