\(\displaystyle{ f(x) = \begin{cases} 0, x \le 0 \\ A \cdot x^2, 0<x \le 1 \\ 1, x>1 \end{cases}}\)
Wyznaczyć A i \(\displaystyle{ Y=x^2}\), oraz obliczyć \(\displaystyle{ D^2(Y)}\).
Jak się w ogóle za to zabrać?
-- 30 maja 2010, 17:05 --
Co udało mi się wymyślić przez ten czas:
\(\displaystyle{ A \int_{0}^{1} x^2 \mbox{d}x = A \frac{x^3}{3} |_0 ^1= \frac{1}{3} A
\Rightarrow A = 3}\)
?
Obliczanie wariancji.
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
Obliczanie wariancji.
Jeśli \(\displaystyle{ f}\) to miała być dystrybuanta, to coś nie wyszło, bo nie jest ani rosnąca, ani ciągła (dla \(\displaystyle{ A=3}\)). Trzeba przyjąć \(\displaystyle{ A=1}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 5 cze 2008, o 15:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z daleka
- Podziękował: 4 razy
Obliczanie wariancji.
Dystrybuanta mi wyszla tak:
\(\displaystyle{ F(x) = \begin{cases} 0, x \le 0 \\ x^4, 0<x<1 \\ 1, x>1 \end{cases}}\)
Tylko nie wiem co dalej..
\(\displaystyle{ F(x) = \begin{cases} 0, x \le 0 \\ x^4, 0<x<1 \\ 1, x>1 \end{cases}}\)
Tylko nie wiem co dalej..
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Obliczanie wariancji.
Zordon pisze:Jeśli \(\displaystyle{ f}\) to miała być dystrybuanta, to coś nie wyszło, bo nie jest ani rosnąca, ani ciągła (dla \(\displaystyle{ A=3}\)). Trzeba przyjąć \(\displaystyle{ A=1}\).
dalsze rozważania na ten temat, rozbijają się o poprawną definicje funkcji \(\displaystyle{ f}\).Prezior pisze:Dystrybuanta mi wyszla tak:
\(\displaystyle{ F(x) = \begin{cases} 0, x \le 0 \\ x^4, 0<x<1 \\ 1, x>1 \end{cases}}\)
Tylko nie wiem co dalej..
ponadto co to jest \(\displaystyle{ F}\) ? dystrybuanta dla której zmiennej losowej ?
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 5 cze 2008, o 15:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z daleka
- Podziękował: 4 razy
Obliczanie wariancji.
Ja już się pogubiłem...
No wydaje mi się, że f(x) jest gęstością zm. x?
I jakos tak liczylem, ze:
\(\displaystyle{ A \int_{0}^{1} x^2 \mbox{d}x = 1}\)
Tylko nie wiem, czy dobrze...
No wydaje mi się, że f(x) jest gęstością zm. x?
I jakos tak liczylem, ze:
\(\displaystyle{ A \int_{0}^{1} x^2 \mbox{d}x = 1}\)
Tylko nie wiem, czy dobrze...
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
Obliczanie wariancji.
Nie może być gęstością, bo nie całkuje się do do 1. Skoro ma w niesk. granice 1, a w minus niesk. 0 to pewnie to ma być dystrybuanta .