Rozkład wykładniczy

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
moniczkaam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 26 gru 2008, o 13:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Debica / Krakow
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 23 razy

Rozkład wykładniczy

Post autor: moniczkaam »

Niech \(\displaystyle{ X_1,...,X_n}\) bedzie ciagiem niezaleznych pomiarow o rozkladzie wykladniczym z paramentrem \(\displaystyle{ \lambda}\), tzn o dystrybuancie \(\displaystyle{ F(x)={1-e^{-\lambda x} ,x>0}\). Sukcesem w i-tym pomiarze jest zdarzenie \(\displaystyle{ A_i=\{X_i> \frac{\ln n}{\lambda}\}}\).
Niech \(\displaystyle{ A}\) bedzie zdarzeniem polegajacym na odniesieniu mniej niz dwoch sukcesow. Obliczyc \(\displaystyle{ P(A)}\).

Policzyłam juz, ze \(\displaystyle{ P(X>\frac{\ln n}{\lambda})= \frac{1}{n}}\) i srednio wiem co dalej...
Z gory dziekuje za pomoc
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Rozkład wykładniczy

Post autor: sushi »

czyli mamy miec 1 sukces ( czyli mamy sume prawdopodobienstw dla 1,0,0,0,..,n ; 0,1,0,0,..,n ...) lub zero sukcesow-- 30 maja 2010, 13:51 --czyli moga byc takie sytuacje

porazka, porazka, porazka, porazka, .., porazka ( 0 sukcesow)

sukces, porazka, portazka, porazka,..., porazka
porazka, sukces, porazka, porazka,.., porazka
...
porazka, porazka, porazka, porazka,.., sukces
moniczkaam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 26 gru 2008, o 13:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Debica / Krakow
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 23 razy

Rozkład wykładniczy

Post autor: moniczkaam »

a jakis wzor, jakies policzenie do tego ?
ODPOWIEDZ