Dobrać stałą c, aby funkcja była gęstością->wyznaczyć dystr.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
hermani
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 26 lut 2009, o 17:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

Dobrać stałą c, aby funkcja była gęstością->wyznaczyć dystr.

Post autor: hermani »

Dobrać tak stałą c, by funkcja:
\(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} csinx\quad dla\quad 0 \le x \le \pi \\ 0 \end{cases}}\) poza tym była gęstością, a następnie: a) wyznaczyć jej dystrybuantę; b) obliczyć \(\displaystyle{ P( \left| X\right| < \frac{ \pi }{3} )}\) i zinterpretować za pomocą wykresu gęstości i dystrybuanty.
Tutaj również prosiłbym o rozwiązanie krok po kroku, ponieważ jestem początkujący w probabilistyce.
miodzio1988

Dobrać stałą c, aby funkcja była gęstością->wyznaczyć dystr.

Post autor: miodzio1988 »

Wie co to jest gęstość? Jaki warunek musi spełniać funkcja aby była gęstością.? DO wykładu proszę zerknąc.
hermani
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 26 lut 2009, o 17:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

Dobrać stałą c, aby funkcja była gęstością->wyznaczyć dystr.

Post autor: hermani »

Algorytm działania byłby dla mnie zbawieniem tutaj.
miodzio1988

Dobrać stałą c, aby funkcja była gęstością->wyznaczyć dystr.

Post autor: miodzio1988 »

Nie ma algorytmu tylko proszę zapoznać się z definicją
ODPOWIEDZ