Obliczyc EX, D2X

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
moniczkaam
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 26 gru 2008, o 13:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Debica / Krakow
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 23 razy

Obliczyc EX, D2X

Post autor: moniczkaam »

Witam, prosze o pomoc z zadaniem:

Niezalezne zmienne losowe\(\displaystyle{ X_1, X_2}\) maja dystrybuante:
\(\displaystyle{ F(x)=\begin{cases} 0 ,x \le -1\\ \frac{x}{2}+1, -1<x \le 0 \\1, x>0 \end{cases}}\).
Niech \(\displaystyle{ X=-2X_1-5X_2+10}\).Obliczyc \(\displaystyle{ EX,D^2X}\).
Z gory dziekuje za pomoc:)
ODPOWIEDZ