Witam, mam mały problem z zadaniem
Z urny zawierającej 3 kule białe i 2 czarne losujemy bez zwracania kule (po jednej) do momentu otrzymania kuli czarnej. Niech X będzie zmienną losową oznaczającą liczbę wylosowanych kul. Podać rozkład zmiennej losowej X. Cz ma może ktoś pomysł jak rozpisać to zadanie ?
zmeinna losowa
- Yaco_89
- Użytkownik
- Posty: 992
- Rejestracja: 1 kwie 2008, o 00:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tychy/Kraków
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 204 razy
zmeinna losowa
X jest zmienną dyskretną przyjmującą wartości od 1 do 4 (jeśli wylosujemy 3 kule białe to czwarta już MUSI być czarna). Rozkład możemy zadać tabelką obliczając odpowiednie prawdopodobieństwa, np.
\(\displaystyle{ P(X=1)= \frac{2}{5}}\) (sytuacja gdy wyciągamy za pierwszym razem jedną z dwóch czarnych kul)
\(\displaystyle{ P(X=2)= \frac{3}{5} \cdot \frac{1}{2}}\) (pierwszy ułamek odpowiada zdarzeniu że wyciągamy jedną z trzech białych kul, zostają nam 2 białe i 2 czarne i wyciągamy czarną).
itd.
\(\displaystyle{ P(X=1)= \frac{2}{5}}\) (sytuacja gdy wyciągamy za pierwszym razem jedną z dwóch czarnych kul)
\(\displaystyle{ P(X=2)= \frac{3}{5} \cdot \frac{1}{2}}\) (pierwszy ułamek odpowiada zdarzeniu że wyciągamy jedną z trzech białych kul, zostają nam 2 białe i 2 czarne i wyciągamy czarną).
itd.
zmeinna losowa
aha, a w takim razie jak by ewentualnie wyglądała cała tabelka, potrzebna do wyliczenia dystrybuanty ?
\(\displaystyle{ P(X=1) = \frac{2}{5} | P(X=2) = \frac{3}{5} * frac{1}{2} | P(x=3) =.....}\)
P(X=1) = frac{2}{5} <- to jest sytuacja gdy wyciągniemy 1 czarną ?, ale kule są cz. są 2, a nie 3 więc to powinna być sytuacja, kiedy wyciągamy 1 3 białych ? i co dalej bo muszę dystrybuantę wyliczyć, a niestety suma P nie chce mi się z sumować do 1 ;/
\(\displaystyle{ P(X=1) = \frac{2}{5} | P(X=2) = \frac{3}{5} * frac{1}{2} | P(x=3) =.....}\)
P(X=1) = frac{2}{5} <- to jest sytuacja gdy wyciągniemy 1 czarną ?, ale kule są cz. są 2, a nie 3 więc to powinna być sytuacja, kiedy wyciągamy 1 3 białych ? i co dalej bo muszę dystrybuantę wyliczyć, a niestety suma P nie chce mi się z sumować do 1 ;/
- Yaco_89
- Użytkownik
- Posty: 992
- Rejestracja: 1 kwie 2008, o 00:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tychy/Kraków
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 204 razy
zmeinna losowa
jak dobrze policzysz to musi się wysumować do 1. Każdej wartości X odpowiada pewien ciąg kul białych i czarnych:
dla X=1 losujemy C
dla X=2 losujemy kolejno BC
dla X=3 BBC
dla X=4 BBBC
no to pozostaje policzyć prawdopodobieństwa otrzymania takich ciągów, to już jest raczej łatwe.
dla X=1 losujemy C
dla X=2 losujemy kolejno BC
dla X=3 BBC
dla X=4 BBBC
no to pozostaje policzyć prawdopodobieństwa otrzymania takich ciągów, to już jest raczej łatwe.