sympatyczne pieski ale rozkład wykładniczy

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
emilia17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 6 maja 2010, o 17:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 1 raz

sympatyczne pieski ale rozkład wykładniczy

Post autor: emilia17 »

Witam, mam na przedmiocie statystyka dla weterynarzy problem z zadaniem.

Czas wizyty Twojego pieska u weterynarza (przy czym dla następnego psa czas ten to czas stania w kolejce) to zmienna losowa r. wykładniczy, wartość śr. =15min.
W momencie przyjścia do lecznicy Twój piesek jest pierwszy w kolejce, gdyż do weterynarza wszedł inny psiak.

Wyznaczyć,
pr. że Twój piesek wejdzie do weterynarza zanim minie min,
pr. że Twój piesek wejdzie do weterynarza zanim minie 10min,
pr. że Twój piesek poczeka do weterynarza więcej niż 20min,
pr. jaki udział wszystkich piesków czeka do weterynarza więcej niż15min, a krócej niż 25min.

Zad. może też być wykonane w arkuszu kalk.
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

sympatyczne pieski ale rozkład wykładniczy

Post autor: pyzol »

\(\displaystyle{ P(X \le t)= 1-e^{-\frac{t}{\lambda}}\\
\lambda=15}\)

Podstawiasz i liczysz.
emilia17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 6 maja 2010, o 17:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 1 raz

sympatyczne pieski ale rozkład wykładniczy

Post autor: emilia17 »

Jaką postać tego wzoru zastosować do podpunktu 3 i 4 ?
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

sympatyczne pieski ale rozkład wykładniczy

Post autor: sushi »

4. \(\displaystyle{ P(a<X<b)}\)

3. \(\displaystyle{ P(t<X)= 1- P(X<t)}\)
emilia17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 6 maja 2010, o 17:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 1 raz

sympatyczne pieski ale rozkład wykładniczy

Post autor: emilia17 »

Problemem mam z tym jak liczbowo rozpisać punkty 1-4 rozkładem wykładniczym
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

sympatyczne pieski ale rozkład wykładniczy

Post autor: sushi »

ile wynosi "t" w pierwszym prawdopodobienstwie??-- 28 maja 2010, 10:19 --z zyciem
emilia17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 6 maja 2010, o 17:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 1 raz

sympatyczne pieski ale rozkład wykładniczy

Post autor: emilia17 »

1 min.
emilia17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 6 maja 2010, o 17:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 1 raz

sympatyczne pieski ale rozkład wykładniczy

Post autor: emilia17 »

WIELKIE dzięki!!!!!!!!!
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

sympatyczne pieski ale rozkład wykładniczy

Post autor: sushi »

tylko nie wiem czy dobre liczby podstawilem, musisz sprawdzic na PW
emilia17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 6 maja 2010, o 17:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 1 raz

sympatyczne pieski ale rozkład wykładniczy

Post autor: emilia17 »

Super!
ODPOWIEDZ