4 zadania z prawdopodobieństwa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
zielona
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 24 paź 2006, o 14:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: krakow

4 zadania z prawdopodobieństwa

Post autor: zielona »

prosze pomozcie mi z tymi zadaniami: jutro zdaje warunek
1) korzystajac z tablic oblicz prawdopodobienstwo , ze zmienna losowa majaca rozklad normalny N(16,16) przyjmuje wartosci z przedzialu (12,18)
2) identyczna tresc tylko N wynosi(5,2) i przyjmuje wartosci z przedzialu(4,7)
3) waga krtonow z sokiem napelnionych przez pewnien automat ma rozklad normalny. Kontrola wybranych losowo 6 opakowan dala nastepujace wyniki srednia=100 odchylenie standardowe =3.76. Oszacuj metoda przedzialowa srednia wage kartonow przy wspolczynnniku ufnosci alfa=0.95
4) maszyna jest ustawiona by produkowac kulki o srednicy 1cm. Proba 10 kulek miala srednia 1.002 odchylenie standardowe=0.003. Czy na poziomie istotnosci 0.05 jest powod do przyjecia hipotezy ze maszyna produkuje kulki o wartosci srednicy wiekszej niz 1cm?
Ostatnio zmieniony 24 paź 2006, o 18:02 przez zielona, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 890
Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 66 razy

4 zadania z prawdopodobieństwa

Post autor: juzef »

Zanim napisze się coś na forum dobrze jest przeczytać regulamin. Następnym razem temat pójdzie do kosza.
ODPOWIEDZ