Rzut kostką i monetą

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
hkhubert69
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 25 maja 2010, o 08:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mjhjh

Rzut kostką i monetą

Post autor: hkhubert69 »

Gra polega na jednoczesnym rzuceniu monetą i kostką do gry. Przy jednoczesnym wyrzuceniu reszki i jedynki grę uważa sie za wygraną. Oblicz prawdopodobieństwo tego że w trzech rzutach wygramy dokladnie jeden raz
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Rzut kostką i monetą

Post autor: janusz47 »

janusz47 pisze: Schemat Bernoullego:
\(\displaystyle{ p = \frac{1}{2}\cdot \frac{1}{6}= \frac{1}{12}}\)
\(\displaystyle{ P(S_{3}^{1}) = {3 \choose 1} p^{1}\cdot(1-p)^{2}}\)
ODPOWIEDZ