Zmienne losowe i rozkład poissona

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
WitchKing
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 12 sie 2006, o 01:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łomża

Zmienne losowe i rozkład poissona

Post autor: WitchKing »

Mam problem z tymi dwoma zadaniami, nie wiem mianowicie jak rozwiązywać zadania tego typu:

Niech \(\displaystyle{ X_0, X_1,...}\) będzie ciągiem niezależnych zmiennych losowych o tym samym rozkładzie:
\(\displaystyle{ P(X_n = 3) = 0.6 = 1 - P(X_n = -3)}\)
Niech \(\displaystyle{ Y(n)=X_n \cdot X_{n+1}}\) Wtedy prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ P(Y(10) = 9 | Y(9)=9,...Y(0)=9)}\) wynosi?


Niech \(\displaystyle{ X_0, X_1,...}\) będzie ciągiem niezależnych zmiennych losowych o tym samym rozkładzie:
\(\displaystyle{ P(X_n = 4) = 0.6 = 1 - P(X_n = -4)}\)
Niech \(\displaystyle{ Y(n)=X_n \cdot X_{n+1}}\) Wtedy prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ P(Y(4) = 16 |Y(3)=16)}\) wynosi?
ODPOWIEDZ