gęstość prawdopodobieństwa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
siwki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 22 maja 2010, o 12:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław

gęstość prawdopodobieństwa

Post autor: siwki »

Dana jest gęstość
f(x)= \(\displaystyle{ \begin{cases} 0, dla, x<1\\lnx, dla, 1\le x \le a\\0, dla, x>a \end{cases}}\)

1.obliczyć a
2.obliczyć P(e<X<2e)


dziękuję za pomoc
miodzio1988

gęstość prawdopodobieństwa

Post autor: miodzio1988 »

Jaki jest problem? Gęstość musi się całkować do czego?

\(\displaystyle{ \int_{1}^{a} lnx= ?}\)
No ile musi być równy znak zapytania?
(resztę całek pomijamy, bo to są całki z zera)
ODPOWIEDZ