Zdarzenia niezależne, a zdarzenia rozłączne

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
asmo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 17 paź 2009, o 13:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 3miasto
Podziękował: 41 razy

Zdarzenia niezależne, a zdarzenia rozłączne

Post autor: asmo »

Witam,
Na slajdzie z wykladu mam:

Dla niezaleznych zdarzen A i B:
\(\displaystyle{ P(A \cap B)=P(A)P(B)}\)
Dla rozlacznych zdarzen A i B:
\(\displaystyle{ P(A \cap B)=P(\emptyset)=0}\)

I wytluszczonymi literami napisane, ze zdarzenia rozlaczne sa zawsze niezalezne. Skad to sie bierze bo na pierwszy rzut oka wydaje sie to zupelnie nieintuicyjne.

Pozdrawiam,
miodzio1988

Zdarzenia niezależne, a zdarzenia rozłączne

Post autor: miodzio1988 »

... le%C5%BCne

Własności


post702608.htm?hilit=zdarzenia%20roz%C5%82%C4%85czne#p702608


Modów przepraszam za zgłoszenie, ale kolega sam zdążył poprawić.
asmo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 124
Rejestracja: 17 paź 2009, o 13:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 3miasto
Podziękował: 41 razy

Zdarzenia niezależne, a zdarzenia rozłączne

Post autor: asmo »

Zapoznalem sie z tym, szczerze mowiac wciaz wydaje mi sie to dosc dziwne. Ale nalezy to po prostu zapamietac, chyba nie ma innego wyjscia. Thx.
ODPOWIEDZ