Co jest bardziej prawdopodobne: prawidłowe trafienie 6 liczb z 49 w Toto Lotku, czy wyciągnięcie 13 kart treflowych z talii 52 kart?
Uzasadnij swoją odpowiedź.
Bardzo proszę o pomoc w zadaniu
Toto Lotek czy karty
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Toto Lotek czy karty
wylosowanie liczb czy kart, to miejsce nei gra roli, pamietaj aby potem 1 podzielic przez to co wyjdzie,to wtedy takie bedzie prawdopodobienstwo
-- 20 maja 2010, 12:17 --
bardziej prawdopodobne bedzie to co wyjdzie mniejsze z kombinacji, bo 1 podzielic przez mniejsza liczbe wyjdzie wiecej-- 20 maja 2010, 12:20 --jest tylko jedna "6" wiec jedna mozliwosc sprzyjajaca
\(\displaystyle{ \frac{1}{ {49 \choose 6} }}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{ {52 \choose 13} }}\)
-- 20 maja 2010, 12:17 --
bardziej prawdopodobne bedzie to co wyjdzie mniejsze z kombinacji, bo 1 podzielic przez mniejsza liczbe wyjdzie wiecej-- 20 maja 2010, 12:20 --jest tylko jedna "6" wiec jedna mozliwosc sprzyjajaca
\(\displaystyle{ \frac{1}{ {49 \choose 6} }}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{ {52 \choose 13} }}\)