Gęstość pewnego rozkładu p-stwa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
mateuszt24
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 12 lut 2009, o 16:34
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 3 razy

Gęstość pewnego rozkładu p-stwa

Post autor: mateuszt24 »

Mam problem z uzasadnieniem, że funkcja:
\(\displaystyle{ R \ni x\mapsto \frac{1}{2 \sqrt{\pi}} e^{-x^{2}}}\)
jest gęstością pewnego rozkłady p-stwa.

Widać że
\(\displaystyle{ \frac{1}{2 \sqrt{\pi}} e^{-x^{2}} \ge 0}\)
i chciałbym sprawdzić, że:
\(\displaystyle{ \int_{- \infty }^{ \infty } f(x)dx=1}\)
ale licząc otrzymuje:
\(\displaystyle{ \int_{- \infty }^{ \infty } f(x)dx = \int_{- \infty }^{ \infty } \frac{1}{2 \sqrt{\pi}} e^{-x^{2}} = \frac{1}{2 \sqrt{\pi}} \int_{- \infty }^{ \infty } e^{-x^{2}}dx = \frac{1}{2 \sqrt{\pi}} \cdot \sqrt{\pi} = \frac{1}{2}}\)
nie wiem gdzie popełniam błąd i proszę o pomoc.
miodzio1988

Gęstość pewnego rozkładu p-stwa

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ \int_{- \infty }^{ \infty } f(x)dx = \int_{- \infty }^{ \infty } \frac{1}{2 \sqrt{\pi}} e^{-x^{2}} = \frac{1}{2 \sqrt{\pi}} \int_{- \infty }^{ \infty } e^{-x^{2}}dx = \frac{1}{2 \sqrt{\pi}} \cdot 2 \cdot \int_{0 }^{ \infty } e^{-x^{2}}dx = 2 \cdot \frac{1}{2 \sqrt{\pi}} \cdot \sqrt{\pi} = 1}\)

Zle na koniec jest całka policzona
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

Gęstość pewnego rozkładu p-stwa

Post autor: luka52 »

Nigdzie nie popełniłeś błędu. Ta funkcja nie jest unormowana.

miodzio1988, \(\displaystyle{ \int_{0 }^{ \infty } e^{-x^{2}}dx \neq \sqrt{\pi }}\)
miodzio1988

Gęstość pewnego rozkładu p-stwa

Post autor: miodzio1988 »

luka52 pisze:Nigdzie nie popełniłeś błędu. Ta funkcja nie jest unormowana.

miodzio1988, \(\displaystyle{ \int_{0 }^{ \infty } e^{-x^{2}}dx \neq \sqrt{\pi }}\)
Dzięki za zwrócenie uwagi. Racja , racja...
Awatar użytkownika
mateuszt24
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 12 lut 2009, o 16:34
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 3 razy

Gęstość pewnego rozkładu p-stwa

Post autor: mateuszt24 »

nie jest unormowana tzn. nie jest gęstością?
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

Gęstość pewnego rozkładu p-stwa

Post autor: kuch2r »

mateuszt24 pisze:nie jest unormowana tzn. nie jest gęstością?
tak, zadana funkcja nie jest funckja gestoscia ;p bo nie jest unormowana
ODPOWIEDZ