PRAWDOPODOBIEŃSTWO - będę wdzięczna!

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
baszoczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 maja 2010, o 13:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zako

PRAWDOPODOBIEŃSTWO - będę wdzięczna!

Post autor: baszoczek »

Witam potrzebuj pomocy w zadaniu:
Wadliwość w zakładzie A wynosi 8%, w zakładzie B 10%. W magazynie 40% produktów jest z A, i 60% z B.
Obliczyć że wylosowany produkt nie będzie wadliwy? ( i to chyba powinno być tak :
0,92 x 0,4 + 0,9 x 0,6 = 0,908
Obliczyć prawdo. że wylosowany produkt jest wadliwy i pochodzi z A ?

proszę o pomoc w tej drugiej części zadania!

pozdrawiam
filip.wroc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 17 sty 2010, o 15:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wroclaw
Pomógł: 13 razy

PRAWDOPODOBIEŃSTWO - będę wdzięczna!

Post autor: filip.wroc »

prawdopodobienstwo warunkowe - P(pochodzi z A) * P(jest wadliwy) = 0.4 * 0.08 = 0.032
baszoczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 maja 2010, o 13:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zako

PRAWDOPODOBIEŃSTWO - będę wdzięczna!

Post autor: baszoczek »

dziękuje
ODPOWIEDZ