Oblicz prawdopodobieństwo przejścia ze stanu 21 do stanu 22

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
behemoth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 13 lut 2010, o 00:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 17 razy

Oblicz prawdopodobieństwo przejścia ze stanu 21 do stanu 22

Post autor: behemoth »

W urnach \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) jest \(\displaystyle{ 49}\) kul ponumerowanych od \(\displaystyle{ 1}\) do \(\displaystyle{ 49}\). W chwili \(\displaystyle{ k}\) losowo wybraną kulę przenosi się z urny w której była do urny pozostałej. Niech \(\displaystyle{ X_k}\) oznacza liczbę kul w urnie \(\displaystyle{ A}\) w chwili \(\displaystyle{ k}\). Wtedy prawdopodobieństwo przejścia ze stanu \(\displaystyle{ 21}\) do stanu \(\displaystyle{ 22}\),
tzn. \(\displaystyle{ P(X_{k+1}=22 | X_k=21)}\) wynosi??-- 18 maja 2010, o 18:53 --\(\displaystyle{ P(X_{k+1}=22 | X_k=21) = \frac{49-21}{49} =0,571428571428571}\)
ODPOWIEDZ