prawdopodobieństwo przejścia

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
justyna0811
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 142
Rejestracja: 2 lis 2007, o 17:26
Płeć: Kobieta
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

prawdopodobieństwo przejścia

Post autor: justyna0811 »

W urnach A i B jest \(\displaystyle{ 22}\) kul ponumerowanych od \(\displaystyle{ 1 do 22}\). W chwili \(\displaystyle{ k}\) losowo wybraną kulę przenosi się z urny w której była do urny pozostałej. Niech \(\displaystyle{ X_{k}}\) oznacza liczbę kul w urnie \(\displaystyle{ A}\) w chwili \(\displaystyle{ k}\). Jakie jest prawdopodobieństwo przejścia ze stanu \(\displaystyle{ 18}\) do stanu \(\displaystyle{ 19 ,}\) tzn. \(\displaystyle{ P(X _{k+1}=19|X _{k}=18)}\)
behemoth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 13 lut 2010, o 00:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 17 razy

prawdopodobieństwo przejścia

Post autor: behemoth »

\(\displaystyle{ P(X _{k+1}=19|X _{k}=18)= \frac{22-18}{22} = 0,18181818181818....}\)
ODPOWIEDZ