Prosze o pomoc to wazne.
Przyjmijmy ze prawdopodobienstwo urodzenia chlopca i dziewczynki jest jednakowe i zdarzenia sa niezalezne. Jakie jest prawdpodobienstwo ze
a) wsrod pieciorga dzieci urodza sie co najmniej 4 dziewczynki (wyszlo mi 0.1875 prosze o sprawdzenie)
b) wsrod 400 dzieci urodzonych w miejscowym szpitalu bedzie wiecej niz 215 dziewczynek (jak to obliczyc nie wiem)
oblicz prawdopodobienstwo
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 7 lut 2008, o 18:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Plock
- Podziękował: 14 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
oblicz prawdopodobienstwo
2. P(215<x<400)
-- 14 maja 2010, 16:27 --
1. to z bernouliiego 4 lub 5 dziewczynek
\(\displaystyle{ {5 \choose 4} 0.5^4 \vdot 0.5^1 + {5 \choose 5} 0.5^5}\)-- 14 maja 2010, 16:30 --\(\displaystyle{ \frac{6}{32}= \frac{3}{16}}\)
-- 14 maja 2010, 16:27 --
1. to z bernouliiego 4 lub 5 dziewczynek
\(\displaystyle{ {5 \choose 4} 0.5^4 \vdot 0.5^1 + {5 \choose 5} 0.5^5}\)-- 14 maja 2010, 16:30 --\(\displaystyle{ \frac{6}{32}= \frac{3}{16}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 7 lut 2008, o 18:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Plock
- Podziękował: 14 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
oblicz prawdopodobienstwo
n=400
p=q=0.5
\(\displaystyle{ P(215<S_n<400) = P( \frac{215-np}{\sqrt {npq}}< X_n<\frac{400-np}{\sqrt {npq}})}\)
i dalej rozklad normalny i dystrybuanta
npq= 400*0.5*0.5 =100
\(\displaystyle{ P(\frac {215-200}{10}< X_n < \frac{400-200}{10} )}\)
\(\displaystyle{ P(\frac {15}{10} <X_n < \frac{200}{10} )}\)
\(\displaystyle{ P(\frac {3}{2}< X_n < 20 )}\)
p=q=0.5
\(\displaystyle{ P(215<S_n<400) = P( \frac{215-np}{\sqrt {npq}}< X_n<\frac{400-np}{\sqrt {npq}})}\)
i dalej rozklad normalny i dystrybuanta
npq= 400*0.5*0.5 =100
\(\displaystyle{ P(\frac {215-200}{10}< X_n < \frac{400-200}{10} )}\)
\(\displaystyle{ P(\frac {15}{10} <X_n < \frac{200}{10} )}\)
\(\displaystyle{ P(\frac {3}{2}< X_n < 20 )}\)