ruina gracza
-
- Użytkownik
- Posty: 142
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 17:26
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 1 raz
ruina gracza
Jaś i Małgosia rzucają dwoma kostkami do gry. Gdy wypada suma oczek co najmniej równa \(\displaystyle{ 9}\)Jaś wygrywa \(\displaystyle{ 6}\) od Małgosi. W przeciwnym wypadku Małgosia wygrywa\(\displaystyle{ 6 zł}\) od Jasia. Kapitał początkowy Jasia wynosi \(\displaystyle{ 1404}\) a Małgosi \(\displaystyle{ 468 .}\) Jakie jest prawdopodobieństwo, że Jaś wszystko straci w tej grze
-
- Użytkownik
- Posty: 231
- Rejestracja: 13 gru 2009, o 01:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zbąszynek
- Pomógł: 41 razy
ruina gracza
Wzór na to:
\(\displaystyle{ \frac{(\frac{q}{p})^k-(\frac{q}{p})^N}{1-(\frac{q}{p})^k}}\)
k jest kapitałem początkowym, a N najwyższą wygraną.
1404/6=234
468/6=78
czyli k=234, a N=312. p i q łatwo obliczyć.
\(\displaystyle{ \frac{(\frac{q}{p})^k-(\frac{q}{p})^N}{1-(\frac{q}{p})^k}}\)
k jest kapitałem początkowym, a N najwyższą wygraną.
1404/6=234
468/6=78
czyli k=234, a N=312. p i q łatwo obliczyć.