Ilosc "nieotwartych" pistacji w worku.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
chrisdk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 28 paź 2007, o 16:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Odense
Podziękował: 48 razy

Ilosc "nieotwartych" pistacji w worku.

Post autor: chrisdk »

Witam,
Mam taki przyklad:
Liczba nieotwartych orzechow pistacjowych w worku z 50 orzechami.

A={max. 5 nieotwartych}, P(A)=0.80

B={miedzy 6 i 10 nieotwartych}, P(B)=0.15

P(max 10 nieotwartych orzechow)=\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A) + P(B)=0.95}\)

Prosilbym kogos o wytlumaczenie dlaczego P(A)=0.80 i dlaczego P(B)=0.15

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Ilosc "nieotwartych" pistacji w worku.

Post autor: Inkwizytor »

Jeżeli jest to przytoczona pełna treść zadania to wnoszę, iż są to po prostu dane w zadaniu, będące produktem wyobraźni autora
chrisdk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 28 paź 2007, o 16:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Odense
Podziękował: 48 razy

Ilosc "nieotwartych" pistacji w worku.

Post autor: chrisdk »

To jest pelna tresc zadania i dlatego zachodzilem w glowe w jaki sposob obliczone zostalo prawdopodobienstwo...
Dziekuje za pomoc!
ODPOWIEDZ