mam wielką prośbę, męczę się nad dwom zadaniami już drugi tydzień i nie mam juz siły. Proszę o pomoc to dla mnie ważne bo mam zaliczenie.
1. 5 osób wsiada na parterze do windy w bloku 15-piętrowym i każda z nich losowo wybiera 1,2..., lub 15 piętro, dojeżdża i wysiada z windy. policzyć p-stwo zdarzeń:
A - wszyscy wysiądą powyżej 9. piętra;
B - każda osoba wysiądzie na innym pietrze
C - dokładnie 3 osoby wysiądą na 4.piętrze.
2. Przypuścćmy, że tablica rejestracyjna Lubina ma postać: DLU****#, gdzie * oznacza cyfrę, a # oznacza cyfre lub jedną z 26 liter alfabetu. Ile można stworzyć tablic z różnymi numerami rejestracyjnymi. Zakładamy, że numery/litery w tablicy są przydzielane losowo.Policzyć p-stwo zdarzeń:
A - numer rejestracyjny składa się z samych cyfr;
B - zawiera wyłącznie niepowtarzające się cyfry;
C - zawiera sekwencję cyfr 789 i kończy się samogłoską;
D - w numerze rejes. występują dwie "trójki" plus spółgłoska na końcu.
Z góry dziękuję!
Zadanie z windą i nie tylko......
- fisz5
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 7 sty 2006, o 20:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z zaskoczenia
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 2 razy
Zadanie z windą i nie tylko......
najlepiej bedzie jak sama to zrobisz bo jest to proste
wsk do 2
policz moc przestrzeni elementarnej,
nastepnie zdarzenie :
A to kombinacja 5cyfr z 10
\(\displaystyle{ \overline\{\overline{A}}=C_{10}^{5}}\)
B - wariacja bez powtórzeń 5 cyfr z 10
\(\displaystyle{ \overline\{\overline{B}}\,=W_{10}^{5}}\)
C- sekwencja 789 sa 2mozliwosci ulozenia ciagu789 zatem
\(\displaystyle{ \overline\{\overline{C}}\,=2! C{7}^{1} C{6}^{1}}\)
D - dwie trojki (ustawiamy na 3sposoby)+samogloska
\(\displaystyle{ \overline\{\overline{D}}\,=3!\,\cdot\,C_{9}^{2}\,\cdot\,C_{20}^{1}}\)
wsk do 2
policz moc przestrzeni elementarnej,
nastepnie zdarzenie :
A to kombinacja 5cyfr z 10
\(\displaystyle{ \overline\{\overline{A}}=C_{10}^{5}}\)
B - wariacja bez powtórzeń 5 cyfr z 10
\(\displaystyle{ \overline\{\overline{B}}\,=W_{10}^{5}}\)
C- sekwencja 789 sa 2mozliwosci ulozenia ciagu789 zatem
\(\displaystyle{ \overline\{\overline{C}}\,=2! C{7}^{1} C{6}^{1}}\)
D - dwie trojki (ustawiamy na 3sposoby)+samogloska
\(\displaystyle{ \overline\{\overline{D}}\,=3!\,\cdot\,C_{9}^{2}\,\cdot\,C_{20}^{1}}\)